Gezonde brownies met bonen die snel en gemakkelijk klaar zijn op Kokerellen

Healthy brownies (met secret ingredient!)

brownies

Deze gaan jullie écht niet geloven. Een overheerlijk brownie receptje zonder suiker, zonder boter en zonder bloem. SAY WHAT? Ellen, dat bestaat niet! Ik zeg het jullie, jawel! Het bestaat! Ik weet dat ik jullie pas mijn receptje voor 5-ingredient brownies liet zien & dit is natuurlijk een crowdpleaser alom. Maar hier een hele batch van achteroverslaan op een dinsdagavond, omdat je zin hebt in een snackje, is misschien niet zo’n goed plan. Daarom nu deze healthy versie!

Als full-time snacker, ben ik natuurlijk heel blij met dit receptje, want niet alleen kan ik toch ten volle van deze brownies genieten. Je krijgt er ook meteen nog groenten mee binnen. Want ter vervanging van de boter en de bloem gebruik ik … jawel … bonen!

Nee, klik niet weg. Dit is absoluut geen grap. :) Zwarte bonen zorgen voor de smeuïge, vaste en kleverige textuur die ik absoluut wel kan appreciëren in een brownie. Daarnaast koos ik er voor om ook de suiker te vervangen door een alternatief, namelijk verse dadels. Ik ben er zot op en ze maken deze brownies heerlijk zoet, maar net niet té. In combinatie met een gezonde dosis pure chocolade is dit een guiltfree treat om U tegen te zeggen.

Healthy brownies (met secret ingredient!)

Aantal personen: 16 brownies

Ingrediënten

 • 1 blik zwarte bonen, 400 gram
 • 10 grote verse dadels*
 • 60 gram cacao
 • 2 eieren
 • 150 gram appelmoes (ik gebruik ongezoete)
 • 100 gram pure chocolade, grof gehakt
 • 1/2de theelepel bakpoeder

Werkwijze

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Doe alle ingrediënten buiten de pure chocolade in een blender, hakmolen of met de staafmixer, en pureer tot een glad mengsel.
 3. Doe 3/4de van de gehakte chocolade onder het mengsel en zet onder elkaar.
 4. Giet het deeg in een met bakpapier bekleed bakblik of ovenschaal.
 5. Verdeel de overige chocolade over de bovenkant van het deeg.
 6. Bak de brownies voor 30 minuten in het midden van de oven.

Notes

* Gebruik je kleine dadels, neem er dan wat meer. Proef het deeg even en voeg eventueel nog wat extra dadels toe als het deeg niet zoet genoeg is.

Smakelijk!


brownies2 Volg je Kokerellen al?
Facebook IntagramBloglovin Pinterest Twitter

Dit vind je misschien ook leuk:

12 comments

 1. Pingback: 5 meest bekeken recepten van Februari
 2. Marie

  Het ziet er ontzettend lekker uit! Ik ben wel benieuwd wat je precies bedoelt met stap 3: ” Doe 3/4de van de gehakte chocolade onder het mengsel en zet onder elkaar”.
  Misschien lees ik wel ergens over heen hoor, maar ik snap het toch niet helemaal :) Moet ik dit onderin het bakblik doen of bedoel je iets anders?

 3. chantal

  onder het beslag mengen = door het beslag mengen. Misschien een dialect-woordje haha!

  Heel leuk recept wat ik zeker een keer ga proberen, ben echt benieuwd of het wel zoet genoeg wordt om ook echt net zo lekker te zijn als gewone brownies.

 4. Studio Bliss

  Oh myyyy. Dit recept is zo fantastisch. De brownies waren heerlijk smeuïg en niemand raadde het secret ingredient! :-) Ik ga ongetwijfeld nog vaak op je blog rondspeuren want zo’n goed concept en mooi gebracht. Way to go Ellen!

Plaats reactie