Gezonde nutella cookies

Deze koekjes moeten toch wel één van de lekkerste healthy cookies zijn die ik ooit gemaakt heb. Als jullie mij (en voornamelijk Het Lief) een beetje kennen, dan weten jullie dat Nutella voor ons altijd een guilty pleasure geweest is. Maar helaas is dit nu eenmaal niet zo gezond, dus meestal halen we het bewust niet in huis (late night cravings, je kent het vast wel). Van deze koekjes kan je echter eindeloos en zonder schuldgevoel genieten. Lactosevrij, vrij van geraffineerde suiker en mits een kleine aanpassing ook perfect glutenvrij. En toch kei lekker?! Ja het kan!

Ik ontving ooit in een perspakket een pakje met hazelnootmeel (aka fijngemalen hazelnoten) en ik had niet meteen een idee wat ik er mee wou doen dus verdween dit pak meel langzamerhand dieper in mijn kast. Een tijdje terug kwam het echter terug boven drijven en ik kon niets anders dan bij hazelnoten meteen aan Nutella denken. Het idee voor een gezondere Nutella cookie was dus geboren.

Om het geheel af te maken had ik niet veel extra’s nodig. Een beetje gesmolten kokosolie om een knapperig koekje te krijgen, wat agavesiroop om er een zoet koekje van te maken en ik deed er een klein beetje bloem bij voor de structuur. Je kan dit prima weglaten wil je 100% glutenvrije koekjes maken. Uiteraard mocht er wel geen chocolade aspect ontbreken dus kon ik het wel niet laten om nog een beetje gesmolten chocolade over de bovenkant te gieten. Je kan hier trouwens ook prima wat gesmolten Nutella voor gebruiken.

Automatische concepten

Aantal personen: +- 25 koekjes

Ingrediënten

  • 250g gemalen hazelnoten
  • 50g bloem
  • 100ml agavesiroop
  • 75g kokosolie*
  • 50g pure chocolade, optioneel

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180¨C.
  2. Als je hele hazelnoten gebruikt, doe ze in de blender en maal ze fijn tot meel.
  3. Smelt de kokosolie even in een pannetje of microgolfoven.
  4. Doe samen met de andere ingrediënten buiten de chocolade in een kom en meng goed door.
  5. Neem telkens ongeveer een eetlepel van het deeg om rondjes te vormen en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  6. Bak in het midden van de oven voor ongeveer 10 minuten.
  7. Als je chocolade gebruikt: smelt de chocolade voor 30 seconden in de microgolf en roer door. Herhaal tot helemaal gesmolten. Drizzle over de koekjes voor extra chocolate-y goodness!

Notes

*In tegenstelling tot andere olies, is kokosolie hard bij kamertemperatuur. Dat zorgt voor een knapperig koekje. Heb je dit nu niet, kan je dit best vervangen door echte boter in plaats van een andere olie om zo dicht mogelijk bij dezelfde textuur te blijven.

Smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk:



4 thoughts on “Gezonde nutella cookies”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *