Citroencake met blauwe bessen

cake met blauwe bessen en citroen-5

Ohjaa, deze cake schreeuwt zomer! Dus als de zon een dagje niet moest schijnen, maak dan deze cake en je zal je in de zevende hemel bevinden. And let’s step up our cake baking game, want de frosting zorgt er voor dat deze cake er niet alleen fantastisch mooi uit ziet (check ook even de eetbare bloemen, fun!), maar dit maakt het ook nog eens extra lekker.

Vroeger hield ik totaal niet van citrus en zeker niet in combinatie met zoetigheden, maar de laatste tijd ben ik helemaal verzot aan het worden op alles citrussy. Verwacht je dus binnenkort zeker aan nog wat extra receptjes. Deze cake is helemaal niet bitter, do not worry, maar wel super smaakvol met een heerlijk frisse toets van citroen.

cake met blauwe bessen en citroen

Ondanks dat deze cake heel ingewikkeld lijkt, zou hij niet eenvoudiger kunnen zijn om te maken. Met 7 ingrediënten (inclusief topping) kan er dan ook helemaal niet veel mis lopen. Om de frisheid van de citroen nog extra kracht bij te zetten, voegde ik aan het beslag ook nog wat yoghurt toe. Dit geeft een éérlijk moist en sappig resultaat en je krijgt dus absoluut geen droge cake. Voeg wat blauwe bessen toe en het geheel is compleet.

Cake met blauwe bessen en citroen

Ingrediënten

  • 180g zelfrijzende bloem*
  • 200g suiker
  • 250g volle yoghurt
  • 4 eieren
  • 2 citroenen
  • 250g blauwe bessen (vers/diepvries)
  • 150g bloemsuiker

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Beboter een cakeblik en leg eventueel een stukje bakpapier in de bodem om de cake gemakkelijk te kunnen verwijderen.
  3. Meng in een grote kom de yoghurt, suiker, eieren en de zeste van de citroenen**, & daarna het sap van 1 van de citroenen.
  4. Voeg nu de bloem toe en meng tot alle ingrediënten net gemixt zijn. Niet verder! Anders wordt de cake droog.
  5. Meng 1 el bloem onder de blauwe bessen en meng ze daarna onder het deeg met een spatel.
  6. Doe het deeg in de bakvorm en bak in het midden van de oven voor 1 uur of tot een tandenstoker droog uit de cake komt.
  7. Laat de cake op een rek volledig afkoelen!
  8. Maak je de topping voor deze cake (een aanrader), meng dan de bloemsuiker met het sap van de andere citroen en drizzle over de cake.

Notes

*Of gewone tarwebloem + 2 theelepels bakpoeder **Dit is de buitenste gele huid van de citroen. Je kan dit met de kleinste stand van een rasp gemakkelijk fijnraspen. Heb je dat niet kan je ook altijd met een mes heel fijne stukjes pel van de citroen snijden en dan erg fijnsnijden (of door de keukenmachine halen).

Smakelijk!

cake met blauwe bessen en citroen-6

Dit vind je misschien ook leuk:

4 comments

  1. Deborah

    Ik ben sinds kort ook helemaal fan van het gebruiken van zeste van citroen en limoen! Ik maakte laatst een cake met limoenzeste en dat was ook heerlijk! Deze inclusief blauwe bessen ga ik snel een keer maken!

  2. Marlies

    Ik heb deze gemaakt, maar bij mij deed het mij van structuur meer denken aan broodpudding dan aan cake, het was heel dens! Zou ik het dan te lang gemixt hebben? Heel lekker inderdaad met die frisse glazuur:)

    • Ellen van Kokerellen

      Hi Marlies,

      Dat is inderdaad raar! Wat je beschrijft doet me wel eerder denken aan dat je bakpoeder niet goed heeft gereageerd. Kan het zijn dat het een ouder pakje was? Soms verliest het zijn kracht na een tijdje. Ik ben blij dat het alsnog lekker was!

      Liefs, Ellen

Plaats reactie