Chocolade bananenbrood

Vandaag receptje 2 van een maand boordevol extra gezonde gerechtjes hier op Kokerellen. EƩn van de meest gemaakte recepten van mijn blog moet toch wel het 5 ingrediƫnten bananenbrood zijn, dus ik dacht: het wordt tijd voor een nieuwe versie! Wat is beter dan een klassieke versie? Een versie met chocolade uiteraard! Ik pakte deze versie iets anders aan. Ik gebruik in deze versie helemaal geen boter of eieren maar lekker veel (extra rijpe) bananen.

De Amerikaanse versie van bananenbrood is helaas een verdoken ongezonde cake boordevol suiker, boter en witte bloem. Maar eigenlijk zijn bananen het perfecte medium om je cake zonder problemen om te transformeren tot een gezonder gebak. Ze kleven goed en zijn zoet waardoor ze zowel een vervanger kunnen zijn voor boter, eieren alsook (een deel van) de suiker.

Voor dit bananenbrood hou ik het zo eenvoudig mogelijk, maar je kan toevoegingen doen zoveel je wil! Doe wat chocoladechips door het deeg voor wat extra zoetigheid, voeg kokoschips toe of carobchips (rauwe cacaostukjes) en wat noten om de cake te versieren en voor wat extra crunch. Dit bananenbrood is super gemakkelijk om mee te nemen als tussendoortje, als dessert of als een ontbijt on the go!

Chocolade bananenbrood

Aantal personen: ongeveer 10 dikke plakken

Ingrediƫnten

  • 200g (volkoren)bloem
  • 4 rijpe bananen*
  • 30g cacaopoeder
  • 100g melk
  • 50g kokosbloesemsuiker, optioneel**
  • 2 tl bakpoeder

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
  2. Doe de bananen in een kom en prak met een vork of mix met een staafmixer. Voeg de melk toe en roer goed door.
  3. Doe in een grote kom de bloem, cacaopoeder, suiker en bakpoeder en meng goed door elkaar.
  4. Voeg het bananenmengsel in het midden toe en meng het deeg tot net gemixt.
  5. Beboter een bakvorm en leg er bakpapier in om de cake makkelijk te verwijderen na het bakken.
  6. Doe het mengsel in de bakvorm, voeg eventueel toppings toe en bak voor 45-50 minuten of tot een tandenstoker droog uit de cake komt.
  7. Laat volledig afkoelen voor je het uit de vorm haalt en gaat snijden.

Notes

*Des te bruiner, des te beter! **Als je bananen echt bruin zijn of als je niet van te zoet houdt, dan kan je dit weglaten!

Smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk:

11 comments

    • Ellen van Kokerellen

      Hoi Katerijne, bedoel je dat je geen gluten mag eten? Als dat het geval is kan je het vervangen door een glutenvrije mix of eventueel boekweitbloem (wel wat langer in deo ven denk ik). ALs je wel bloem mag eten, maar geen volkoren dan kan gewone bloem uiteraard ook! Hope that helps. :)

  1. Lesley

    Hij staat al in de oven šŸ˜„ Net speciaal naar de winkel en ze hadden gelukkig rijpe bananen, maar niet overrijp šŸ™„ Hopelijk gelukt …

Plaats reactie