Boerenkoolsalade met tahini kikkererwten

Boerenkool! In Nederland super populair, maar in België leren we het eigenlijk nog maar net kennen heb ik het gevoel. Toch is boerenkool één van de gezondste groene groenten die je kan eten, dus daarom zet ik hem met plezier in de kijker in deze extra gezonde maand. Met de juiste dressing en wat heerlijke toppings heb je in 10 minuten een ongelofelijk lekkere en voedzame salade op tafel staan. Kijk mee hoe je ze maakt!

Boerenkool wordt vaak gebruikt in puree of warme gerechten. Het moet dan ook bijna 20 minuten koken om zijn bijt te verliezen. Een stukje meer arbeidsintensief dan spinazie bijvoorbeeld die al slinkt als je er nog maar naar kijkt (bij wijze van spreken). Maar boerenkool is eigenlijk nog fantastischer rauw! Een trucje dat ik online oppikte, was om je boerenkool te masseren. Te masseren? Jep! Boerenkool is best taai en door je dressing in de groente te masseren wordt ze een stukje minder taai en veel zachter om op te eten. Het proberen waard dus. ;)

Voor deze salade hield ik het lekker winters en koos ik er voor om naast een goede dosis gedroogde veenbessen en pitten, ook een warm element aan de salade toe te voegen. Jullie weten alvast dat ik dol ben op kikkererwten (goede eiwitten en gewoon super lekker) en deze verwarmde kikkererwten met een tahini (gemalen sesampasta) jasje zijn tha bomb! Super lekker om warm bij je salade te eten, maar ook koud de volgende dag. Een stukje bruin brood er bij en je bent vertrokken.

Boerenkoolsalade met tahini kikkererwten

Aantal personen: 3 à 4 personen als lunch

Ingrediënten

  • 300g boerenkool (fijngesneden)
  • 50g gedroogde veenbessen
  • 50g zaden (ik had pompoen- en zonnebloempitten)
  • 1 blik (400g) kikkererwten
  • 1 el tahini
  • Dressing:
  • 1 el olijfolie
  • 1 el ahornsiroop (of honing)
  • 1/2de grapefruit/citroen

Werkwijze

  1. Doe de boerenkool in een grote kom en voeg de olijfolie, honing en het sap van de halve grapefruit toe. Kruid goed af met peper en zout en masseer de ingrediënten in de boerenkool voor ongeveer 2 minuten. De salade zou iets moeten afnemen in volume.
  2. Voeg de zaden en cranberries toe en meng goed door elkaar.
  3. Zet een antikleefpan op het vuur. Spoel de kikkererwten af en doe ze in de droge pan en bak ze voor een paar minuten tot ze goudbruin en verwarmd zijn.
  4. Haal de pan van het vuur en voeg 1 el tahini toe en meng goed onder de kikkererwten.* Kruid goed met peper en zout en eventueel wat paprika/chilipoeder.
  5. Serveer de salade en voeg bovenop een goede dosis kikkererwten.

Notes

*Als je meer naar de onderkant toe gaat van je tahinipot kan die soms wat droger worden. Ik voegde een scheutje water toe aan de pan om de tahini terug lopender te maken.

Smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk:

2 comments

Plaats reactie