Boekweitpannenkoeken – 4 varianten

Elk excuus is voor mij goed genoeg om mijn pannetje boven te halen om pannenkoeken te gaan bakken. Daarom behoort Lichtmis ook tot Ć©Ć©n van mijn favoriete feestdagen, waarbij je bijna “verwacht” wordt om aan het bakken te gaan. Nog nood aan wat inspiratie? Kijk dan zeker mee naar deze heerlijke zoete & hartige varianten (psst, ze zijn ook allemaal glutenvrij!)

Jammer genoeg zijn de kant en klare pakjes en klassieke recepten meestal niet de allergezondste, met heel wat boter en witte bloem. Ik dacht er iets op te vinden en dat dachten ze duidelijk bij Delhaize ook toen ze hun speciale bloem in verschillende varianten uitbrachten, waaronder ook boekweitbloem. Ik maakte al eerder boekweitpannenkoekjes met blauwe bessen, maar er zijn nog veel andere leuke variaties die je met deze pannenkoeken kan maken. Want naast de zoete klassiekers, leent een boekweitpannenkoek zich ook prima tot hartige gerechten. Vandaag dan ook 2 zoete en 2 hartige varianten voor jullie:

Standaardrecept voor 10 pannenkoeken:

  • 130g boekweitmeel
  • 250ml (amandel)melk
  • 2 eieren

Werkwijze:

  • Doe het meel in een grote kom (zeef indien klonterig)
  • Klop in een klein kommetje de twee eieren los en doe de melk erbij.
  • Maak een kuiltje in het meel en giet het mengsel erin en roer met een garde tot alle vloeistof is opgenomen.
  • Heb je tijd, zet het deeg dan 2 uur in de koelkast voor het bakken. Leng aan met een glaasje water (ong. 200ml) om de juiste consistentie te krijgen voor het bakken.
  • Doe een klein beetje olie in de pan (die mag goed heet zijn) en bak een kleine soeplepel per keer. Swirl het deeg goed rond en bak aan beide kanten tot de bovenkant droog is. Lekker warm of koud!
  • Als je voor een zoete variant gaat, kan je ook al wat suiker aan het deeg toevoegen. Niet noodzakelijk, maar het kan. :)

Varianten:

Pannenkoek met citroen-ricotta:

  • 1 bakje ricotta
  • 1 citroen
  • 3 el honing

Meng de ricotta met de honing en voeg het sap en de zeste van 1 citroen toe. Schep op de pannenkoeken.

Pannenkoek met krieken & cacao:

  • 1 bokaal krieken op sap
  • 1Ā el maĆÆzena
  • 1 tl cacao

Doe de krieken met sap in een steelpannetje en breng aan de kook. Meng de maĆÆzena in een glaasje met een beetje water en voeg toe aan het kokende sap. Draai het vuur uit en roer zodat de krieken indikken. Serveer op de pannenkoeken en werk af met wat cacao.

Pannenkoek met hummus:

  • 1 komkommer
  • Hummus
  • Kiemen

Snij de komkommer in lange reepjes. Bestrijk de pannenkoek met hummus en verdeel er komkommer over en de kiemen. Lekker warm maar ook koud als lunch.

Pannenkoek met een zachtgekookt eitje:

  • eieren
  • Parmezaanse kaas
  • peterselie

Bak een spiegeleitje en serveer op de pannenkoek. Kruid met peper en zout en voeg wat geraspte Parmezaanse kaas toe en peterselie om het geheel af te maken.

Ziezo dit waren mijn variaties op de heerlijke boekweitpannenkoek. Wat is jouw favoriet? Ga jij morgen pannenkoeken maken? PS: ik heb nog een tip voor jullie: moest je nog geen pannenkoekenpan hebben, vanaf morgen is de pannenkoekenpan van Tefal in de actie bij Delhaize, speciaal voor Lichtmis!

Dit vind je misschien ook leuk:

2 comments

Plaats reactie