Appeltaart havermout

IMG_9819 copydonker

Oh, mijn grote liefde havermout! Ben ik je zo uit het oog verloren? Ik beken, ik geef toe, het is waar. Ik heb gewoonweg nog nooit met jullie een havermoutpap receptje gedeeld! Hoe is het zo ver kunnen komen. In ieder geval probeer ik dit vandaag al meteen weer goed te maken, door één van mijn favoriete versies te delen. And you will love it! Say yes to the dress … uhm … ik bedoel appeltaart havermout!

Als je mij vraagt naar mijn jeugd en kindertijd dan zal havermoutpap zeker in het lijstje staan. Niets was er leuker en lekkerder dan een sleepover bij mijn oma, om dan wakker te worden met een heerlijke warme dampende kom havermout met een flinke schep bruine suiker er bovenop. Ik ben dus echt opgegroeid met havermoutpap. Maar daardoor vergeet ik wel eens dat voor velen dit breitje helemaal niet zo aanlokkelijk klinkt en ze het vaak zelfs nog nooit gegeten hebben!

Het Lief is misschien nog het allerbeste voorbeeld. Maandenlang at ik al havermoutpap, zeker in de winter, toen we al samenwoonde. Hij moest er echter niets van hebben, hij had het zelfs nog nooit gegeten. Uiteindelijk (na lang zagen van mij, ik beken) zwichtte hij toch om ook eens een kommetje proberen. Was het meteen een succes? Ik vrees dat ik jullie moet teleurstellen. Helaas niet. Maar gaandeweg bleef hij proberen en nu heeft hij een aantal smaakcombinaties gevonden die hij wel heerlijk vindt. En nu zitten wij dus met z’n tweetje ’s ochtends met ons bakje havermoutpap aan de ontbijttafel. Romantisch, toch? ;)

Een gewoon kommetje havermoutpap is super gemakkelijk als het heel erg snel moet gaan in de ochtend maar je toch iets warms naar binnen wilt spelen. Ik kan dat zeker en vast gebruiken met dit koude weer. Maar als je net wat meer tijd hebt, zeg 5 minuutjes om aan je ontbijt te spenderen, geef dan zeker deze appeltaart havermoutpap eens een kans. Het is die extra paar minuten zeker en vast waard en je dag kan al niet meer stuk!

IMG_9822 copy

 

Appeltaart havermout

Aantal personen: 1 persoon

Ingrediënten

    Voor de havermout:
  • 50 gram havermout (de fijnste vlokken)
  • 250 ml melk (of eventueel water)
  • Voor de appeltaart topping:
  • 1 appel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel ahornsiroop
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 2 walnoten

Werkwijze

    Voor de topping:
  1. Hiervoor schil je de appel en snij je hem in hapklare stukjes.
  2. Zet een klein pannetje op het vuur en doe hier een lekje boter of olijfolie in. Bak de appelstukjes voor zo'n 3 minuten op hoog vuur tot ze lichtjes beginnen te kleuren en wat zachter worden (we willen echter geen appelmoes!).
  3. Doe de kaneel, de ahornsiroop, de rozijnen, de walnoten (gecrushed met je handen) erbij en zet onder elkaar.
  4. Haal het pannetje af het vuur terwijl je de havermout klaarmaakt.
  5. Voor de havermout:
  6. Je hebt twee opties.
  7. Optie 1 = doe de melk en havermout in een kommetje en zet voor 1,5 minuut in de microgolfoven. Roer goed door.
  8. Optie 2 = zet een pannetje op het vuur en doe de melk erin. Breng aan de kook en voeg dan meteen de havermout toe. Roer met een houten lepel voor 1 minuut tot een dikke pap ontstaat.
  9. Schep in een kommetje en werk af met de appeltaarttopping die je eerder al maakte.

Smakelijk!

IMG_9827 copy

 

Ben jij ook een havermoutpaplover? Of is het toch niet aan jou besteed? Wat is jouw favoriete manier van havermout klaarmaken? Ik wil het weten!

Dit vind je misschien ook leuk:

10 comments

  1. Marielle

    Bij toeval op je site terecht gekomen. Mooie site met lekkere recepten Ellen. Ik ga je volgen. Voor wat betreft de havermout…..jaren niet gegeten als pap, wel als appeltaartontbijtje :), dus tijd om jouw recept eens te proberen.

  2. annick

    Deze morgen gemaakt en jummie lekker !!! Ik heb het wel een beetje aangepast : ipv ahornsiroop (had ik niet in huis) een beetje vloeibare honing gebruikt en alle ingrediënten van de topping in een kommetje gedaan en ook 1,5 minuut in de microgolf gezet.

Plaats reactie