Appelcupcakes (glutenvrij!)

Site 2

Ik kan zelf amper geloven hoe weinig werk deze appelcakejes zijn, en daarbovenop hoe lekker ze wel niet zijn! Deze cupcakes hebben bijna geen vetstof, dus ze zijn ook nog eens licht en gezond, zelfs voor bij het ontbijt. Het zijn dan wel glutenvrije cupcakes, maar ze worden evengoed gesmaakt door diegenen die wel gluten kunnen eten. Ik beloof je, je zal het écht niet proeven dat er geen tarwebloem in dit recept zit.

Ik ben zelf absoluut geen expert in het bakken van glutenvrije desserts, maar vanwege een vriendin die geen gluten kan verdragen (hoi Laura!) heb ik al wel wat geëxperimenteerd om er voor te zorgen dat ook zij een lekkere cupcake kon verorberen. Het grootste obstakel bij glutenvrij bakken is zeker en vast het kruimelige deeg dat je meestal krijgt, waardoor brood & andere baksels snel uit elkaar vallen. Online vond ik een blogpost over xanthaangom, een verdikkingsmiddel dat glutenvrij is. Ik vond het in de biowinkel hier in de buurt en ging aan de slag. Door het toevoegen van de xanthaangom zijn deze cupcakes heerlijk zacht, springbaar en fluffy, all at the same time!

Appelcupcakes (glutenvrij!)

Aantal personen: ongeveer 18 cupcakes

Ingrediënten

  • 200 gram glutenvrije bloem*
  • 1/4de theelepel xanthaangom**
  • 5 eieren
  • 200 gram suiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eetlepels neutrale olie
  • 1/2de theelepel zout
  • 1/2de theelepel kaneel
  • 2 appels (bijvoorbeeld jonagold), in kleine stukjes

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Doe de eieren, suiker en olie in een grote kom en mix met een elektrische mixer tot het mengsel licht van kleur en dikkig wordt, ongeveer 3 minuten.
  3. Doe alle overige ingrediënten bij het deeg en roer door met een houten lepel.
  4. Voeg ook de appels toe aan het beslag.
  5. Neem je cupcakebakvorm en leg in elk gat een cupcakepapiertje. Vul de papiertjes drie kwart vol met deeg.
  6. Bak in de oven voor 18-20 minuten.
  7. Check de cakejes met een tandenstoker. Hangt er geen nat deeg meer aan, dan zijn de klaar!

Notes

* Als je geen gluten-intolerantie hebt, kan je ook gewone bloem gebruiken.

** Gebruik écht niet meer! Dit goedje maakt alles heel elastisch, dus als je meer gebruikt gaat alles rubberachtig smaken. Als je gewone bloem gebruikt, kan je dit weglaten.

Cupcakes1

Heb jij ook iemand die glutenvrij moet eten? Wat maak jij dan zoal klaar?

Dit vind je misschien ook leuk:

4 comments

  1. Pingback: Mini blauwe bessen cheesecakes | Kokerellen

Plaats reactie