Aardbeientaart met mascarpone

Deze aardbeien taart is GODDELIJK! Oh my. Het water loopt me al terug in de mond. Deze taart kan jij (ja jij!) gemakkelijk zelf maken? Maar Ellen, ik maak nooit taart. Die mislukt altijd. Nee, dit kan jij. Ik geloof in je. ;) Nee serieus. Een taart kan niet eenvoudiger te maken zijn dan deze. Je zal er geen spijt van krijgen.

Voor de vulling houden we het simpel. Niet te veel poespas. Ik vond ontzettend veel recepten met ingewikkelde crèmevullingen (waarbij je moet opwarmen, roeren, door een zeef halen, phoeh) dus ik bedacht gewoon mijn eigen variant die heerlijk bleek te zijn. Lemon curd, mascarpone en wat extra citroen om de smaak extra te boosten. Meer moet dat niet zijn!

 

Je eigen bodem maken kan dan weer wel wat uitdagender zijn, maar dit recept is echt wel fool proof. Je kan hem vervangen door kant-en-klaar zanddeeg van de winkel of zelfs bladerdeeg gebruiken, maar heb je een half uurtje extra dan is het toch de moeite om ze zelf te maken. Het deeg maakt ineens twee porties dus vries de andere helft in en dan heb je meteen al een taartje dat klaar is voor de oven.

Aardbeientaart met mascarpone

Aantal personen: 1 taart

Ingrediënten

    Voor het kruimeldeeg:**
  • 250g pattiseriebloem
  • 130g boter, kamertemperatuur
  • 100g bloemsuiker
  • 1 ei
  • 1tl vanille (of 1 vanillestokje)
  • Vulling:
  • 500g mascarpone, kamertemperatuur
  • 100g lemon curd
  • 50g bloemsuiker
  • 250g aardbeien
  • 1 citroen, optioneel

Werkwijze

    Voor de bodem:
  1. Doe de boter in een kom en voeg hier de bloemsuiker toe.* Meng met een elektrische mixer (of heel erg goed met de hand).
  2. Voeg de vanille en het ei toe en meng goed door.
  3. Voeg de bloem toe in enkele stadia zodat ze goed onder het mengsel gemengd kan worden.
  4. Doe wat bloem op je werkblad en kneed het deeg nog even samen met je handen (niet te lang, maar net tot alles goed gemengd is en er 1 homogene deegbal ontstaat).
  5. Rol in plastiek folie en laat harden in de koelkast voor minimaal 1 uur (des te langer des te beter je deeg zijn vorm behoudt in de oven).
  6. Voor de vulling:
  7. Doe de mascarpone in een kom en meng samen de bloemsuiker.
  8. Voeg de lemon curd toe samen met de rasp van de citroen. Zet in de koelkast tot je klaar bent met de bodem.
  9. Afwerking:
  10. Verwarm de oven voor op 180°C.
  11. Beboter een taartvorm met boter en doe dan een lepel bloem in de bakvorm en verdeel de bloem evenredig zodat het deeg zeker niet zal plakken. Klop met de vorm omgekeerd op tafel om de resterende bloem uit te vorm te verwijderen.
  12. Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een grote deeglap (zorg voor bloem op het werkblad en op de deegrol anders kleeft het te hard) en leg in de taartvorm.
  13. Snij het teveel aan deeg weg.
  14. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet voor 20 minuten in de oven tot de korst goudbruin ziet. Laat volledig afkoelen
  15. Verdeel de vulling over de taartbodem (ik had een klein beetje teveel), en verdeel hierover de aardbeien. Je kan ze in grote of kleine stukjes snijden, aan jou de keuze!

Notes

*zeef als er klontertjes zijn voor het toevoegen. Mijn bloemsuiker stond al even in de kast en trekt snel vocht aan > zorgt voor klontertjes **Dit is voldoende voor twee taartvormen

Smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk:

4 comments

  1. Jasmine

    Ga ik zeker proberen, ziet er veel te lekker uit!! Als je het deeg in de oven zet, moet je er dan ook bakparels in leggen of bakt het zonder ook mooi?

    • Ellen van Kokerellen

      Nee, ik was te lui! Doordat je het deeg goed koelt houdt het verrassend goed zijn vorm. Gaatjes in de bodem prikken met een vork is wel een must om de lucht te laten ontsnappen. Als je dat doet kan je hem gewoon zo de oven in zetten! :)

      Hoera voor easy baking hacks, haha!

      Liefs,
      Ellen

Plaats reactie