3x suikervrije energy balls

ballsIedereen kent wel die momenten dat je een pick-me-upje nodig hebt om er nog even tegenaan te kunnen. Zeker als je weet dat je volgende maaltijd nog niet binnen het komende uur voor je neus geschoteld gaat worden (always thinking about food here ;D). Daarom maakte ik een tijdje terug deze suikervrije en glutenvrije energy balls die niet alleen fantastisch lekker zijn, maar je ook nog eens een boost energie geven om vlotjes voort te kunnen met je dag.

Gemakkelijker dan dit kan een recept bijna niet worden. Je hebt maar 3 of 4 ingrediënten nodig, je hoeft geen snijwerk te doen en in minder dan 5 minuten sta je balletjes te rollen (en in je mond te steken!). Het enige wat je wel nodig hebt is een hakmolentje of blender, maar als je echt heel zachte dadels gebruikt kan je ze zelfs prakken met een vork (heb het geprobeerd en het kan dus écht!).

Natuurlijk moet er voor ieder wat wils zijn & ondanks dat de meesten al wel kunnen raden dat mijn lievelingssmaakje die met pindakaas is, wou ik mijn noten-allergische fanclub toch niet teleurstellen en heb ik niet één, maar twee versies bedacht helemaal notenvrij!

Voor we overvliegen naar de receptjes nog een snelle opmerking over de dadels. Je hebt er namelijk verschillende soorten. Diegenen die het beste werken voor dit recept zijn de verse, heel sappige dadels die je meestal vindt bij de groenten en het fruit in de supermarkt. Als je ze indrukt moeten ze lekker “squichy” zijn. Kan je zo’n dadels nu niet vinden, kan je ook dadels gebruiken die bij het ander gedroogd fruit (rozijnen, abrikozen, …) liggen, maar deze zijn een stukje harder & kleiner. Gebruik in plaats van 6 dan 12 dadels, Ontpit ze en doe ze in een kommetje. Giet hier dan kokend water overheen tot ze helemaal onderstaan en laat de dadels wellen tot het water koud is. Haal de dadels uit het water en dan zijn ze klaar voor dit recept. Als je verse dadels gebruikt, kan je deze stap lekker overslaan!

Bounty energy balls

ball2

Wat heb je nodig?

  • 6 zachte ontpitte dadels
  • 30 gram kokosrasp/meel
  • 1 theelepel cacao

Werkwijze:

  1. Doe de dadels in je hakmolen en blend tot er zich een massa dadels vormt, een soort klei-achtige substantie.
  2. Doe de kokosrasp en cacao bij de dadels en laat even draaien tot alles goed gemengd is.
  3. Rol in balletjes zo groot als je zelf wil.

Pindakaas energy balls

balls 3

Wat heb je nodig?

  • 6 zachte ontpitte dadels
  • 30 gram havermout
  • 1 eetlepel pindakaas

Werkwijze:

  1. Doe de dadels in je hakmolen en blend tot er zich een massa dadels vormt, een soort klei-achtige substantie.
  2. Doe de pindakaas en havermout bij de dadels en laat even draaien tot alles goed gemengd is.
  3. Rol in balletjes zo groot als je zelf wil.

Gedroogde cranberry balls

ball1

Wat heb je nodig?

  • 6 zachte ontpitte dadels
  • 30 gram havermout
  • 1 handje vol gedroogde cranberries (je kan ook rozijntjes gebruiken of ander gedroogd fruit dat je lekker vindt)
  • Optioneel: nog andere zaden, ik gebruikte nu pompoenpitten

Werkwijze:

  1. Doe de dadels in je hakmolen en blend tot er zich een massa dadels vormt, een soort klei-achtige substantie.
  2. Doe de havermout bij de dadels en laat even draaien tot alles goed gemengd is.
  3. Doe er dan de cranberries en eventueel de zaden bij en meng tot alles net goed verdeeld is, zeker niet langer!
  4. Rol in balletjes zo groot als je zelf wil.

 

Smakelijk!


Volg je Kokerellen al?

Facebook – Intagram – Bloglovin – Pinterest – Twitter

Dit vind je misschien ook leuk:

14 comments

  1. Pingback: Suikervrije carrotcake balls | Kokerellen
    • Ellen van Kokerellen

      Hi Lesly, ik koop de mijne bij Albert Heijn. Het is gewone pure cacao zonder toegevoegde suikers. Ik denk dat je dat tegenwoordig bij de meeste supermarkten wel vindt. Bij de dranken of anders misschien bij de bakingrediënten.

      Groetjes,
      Ellen

Plaats reactie